Sélection de la langue

ValenciàEspañolEnglishFrench (Fr)

Éditions récents

ELS CAVALLERS DEL REGNE DE VALENCIA

Titre: "Els cavallers del Regne de Valencia"

Prix: 10€

Contact:

secretaria@inev.org

Plus d'informations ici

Frederic Mistral rep un sentit homenage per part de l'Institut d'Estudis Valencians PDF Imprimer Envoyer
Écrit par Albert Cuadrado   
Lundi, 08 Septembre 2014 21:39
No hi ha traduccio disponible

Hui dilluns a les 8:00 hores de la vesprada s'ha produit un sentit homenage per part de l'Institut d'Estudis Valencians al patriarca de les lletres provençals. L'homenage estigue motivat per tres raons principals: celebrar el centenari de la seua mort, homenajar a l'unic lliterat d'una llengua minoritaria en rebre un premi Nobel i celebrar la gran amistat que uni a Mistral i el nostre Teodor Llorente.

 

 

L'acte començà en un chicotet esboç biografic, fet pel president de l'Institut d'Estudis Valencians, En Ferran Ribes, en el qual es recordava la seua trayectoria lliteraria, el seu caracter personal per a dur avant els proyectes, i el seu treball investigador i filologic.

A continuacio N'Albert Cuadrado, cap de la seccio d'Historia, feu un breu recordatori en les conexions que hi hague entre Llorente i Mistral, per mig de l'intercanvi de cartes, les noticies referides a Provença i Mistral eixides en el diari de Llorente "Las Provincias", i els dos viages fets pel propi Llorente a Mayano, ciutat a on vivia Mistral.

En acabant Ferran Ribes recordà les moltes relacions que unixen a valencians i provençals, tant en quant a partir una situacio d'intent d'absorcio per part de catalans i occitans, respectivament, com el fet de patir un estat que reprimix les realitats nacionals de les minories. Breument ha recordat tambe els proyectes en comu posats en marcha a nivell europeu.

Finalment l'acte se tancà en la llectura d'una poesia de Mistral de titul "L'arlesiana" (L'arlatenco) pertanyent al seu llibre de poemes provençals "Les illes d'or" (Lis isclo d'or) i l'ofrena de flors en el monument.