Seleccio d'idioma

ValenciàEspañolEnglishFrench (Fr)

Publicacions recents

ELS CAVALLERS DEL REGNE DE VALENCIA

Titul: "Els cavallers del Regne de Valencia"

Preu: 10€

Contacte:

secretaria@inev.org

Mes informacio aci


Mapes del Regne de Valencia PDF Imprimir E-mail
Escrit per Miguel Rodrigo   
dimecres, 26 - maig - 2010 17:22

La Universitat Politecnica de Valencia expon una coleccio valiosissima sobre mapes i portulans a on destaquen per la seua calitat i importancia historica mapes originals del Regne de Valencia. Es tracta d’una exposicio permanent que l’Escola Tecnica Superior d’Ingenieria Geodesica, Cartografica i Topografica dispon en una de les sales del seu edifici del Campus de Vera.

L'atles datat en 1570 de Joan Martines i el mapa Les Royaumes de Valence et Murcie de Giacomo Cantelli

 

 

La major part de les obres s’engloben baix el titul Colección Valencia trobant-se creacions com Il Regno di Valenza de Giovanni Maria Cassini, Carte du Royaume de Valence de Jean Beaurin, Les Royaumes de Valence et Murcie de Giacomo Cantelli, Valentia Regnum de Gerhard Kremer, Mapa del Reyno de Valencia d'Antonio José Cavanilles o Valentiae Regnum d'Abraham Oertel. Es mostren diversos mapamundis com el de Juan Vespucci o el de Joan Martines, est ultim datat en 1570 . Els fondos de l’exposicio provenen originariament de la coleccio particular que el Dr. Luis Giménez Lorente havia pogut adquirir gracies a la seua llavor bibliofila i coleccionista i en una visio mes ampla podriem dir que renaixentista. El seu llegat, ademes dels mapes relatius al Regne de Valencia- especialment dels segles XVI, XVII i XVIII – inclou 22 atles, 90 mapamundis, 170 mapes impressos, 77 cartes nautiques i mes de mil gravats, lamines i llibres que en gran tenasitat varen ser adquirits i catalogats.

Mapes del Regne de Valencia de Gerhard Kremer i Abraham Oertel

 

Mapa del Regne de Valencia de Christopher Tassin i Suma de Cosmografica de Pedro de Medina

 

Com a farmaceutic el Dr. Giménez Lorente dedicà part de sa vida a l’investigacio, es doctorà en Barcelona i es especialisà en el diagnostic en radiisotops Fosfor 32 i Yodo 131. Entre atres carrecs al llarc de la seua fecunda activitat cientifica va ser membre del Comite Internacional de la Societat Farmaceutica i en 1960 es diplomà en Optica Oftalmica i Audiometria per la Universitat de Madrit. La Fundacio Giménez Lorente conta en un apartat dedicat a la historia de la farmacia destacant les farmacopees (poseix un eixemplar de la Farmacopea valenciana de 1601 encontrat en Palma de Mallorca). El 11 de juny de 2003 en l’anim de custodiar, incrementar, difondre i fomentar l’estudi i l’investigacio es firmà un conveni per mig del qual Don Luis Giménez Lorente(*) cedia la seua coleccio a la Universitat Politecnica de Valencia (UPV) i des d’eixa data els fondos es conserven en el Departament d’Ingenieria Cartografica.

Gravat original del botanic Cavanilles que es conserva en la Fundacio Gimenez Lorente

 

En l’actualitat la Fundacio Giménez Lorente es dedica a l’estudi, difusio i foment dels seus fondos. En est objectiu es realisen periodicament diverses publicacions en l’ambit de la cartografia i la geografia com “Compendio de Historia de la Ingenieria Cartográfica” o “La Fundación Giménez Lorente. Estudio y catálogo”. Es realisen treballs de conservacio i adecuacio de tan antigues obres que representen una faceta clau consistent entre atres en l’adaptacio de les instalacions- estudi de les condicions higrometriques, termiques i luminiques. Destaquen, per atra banda, les tecniques de digitalisacio dels fondos en la finalitat d’obtindre documents facsimils a partir dels originals, utilisant una resolucio de 300 ppp. En estes operacions se conseguixen archius mestres TIFF que s’almagasenen com a copies de seguritat.

Com hem comentat, una funcio basica de la Fundacio Giménez Lorente es la difusio dels seus fondos i com a mig per a conseguir-lo es fan copies dels originals que s’exponen de forma permanent a tots els publics; dita exposicio es va inaugurar el 13 de novembre de 2007.

(*) Luis Giménez Lorente va ser nomenat Doctor Honoris Causa per l’UPV el 12 de decembre de 2003.