Seleccio d'idioma

ValenciàEspañolEnglishFrench (Fr)

Publicacions recents

ELS CAVALLERS DEL REGNE DE VALENCIA

Titul: "Els cavallers del Regne de Valencia"

Preu: 10€

Contacte:

secretaria@inev.org

Mes informacio aci


L'Institut en favor de la llengua i tradicions provençals PDF Imprimir E-mail
Escrit per Administrador   
divendres, 23 - octubre - 2015 08:17

Este dissabte 24 d'octubre es celebrarà en Arles, França, una manifestacio en favor del reconeiximent de la cultura i la llengua provençal.  Este dissabte sera una jornada de grans movilisacions participant gran numero d'associacions provençalistes aixina com els maxims representants politics dels pobles i ciutats. Organisada pel Collectif Provence tindra lloc a partir de les 14:00h pels carrers de la capital de la Camarga.

En la regio de Provence, situada en el surest de França, nos trobem en una rica cultura, en una llengua i folclor propis i en unes tradicions antiquisimes que en estos moments els seus habitants estan tratant de preservar. Com en el cas valencià, a on no se reconeix a nivell institucional l'individualitat de la Llengua Valenciana, el provençal esta en l'actualitat reconegut per l'estat frances dins de la llengua occitana. Una opcio clarament injusta perque la llengua provençal conta en una historia i una tradicio escrita unica dins de les llengües llatines. Recordem que el maxim exponent de la tradicio lliteraria provençal va ser Frédéric Mistral, intelectual que normalisà l'idioma provençal en el sigle XIX. Pero el tema de la llengua provençal no es l'unica reclamacio dels habitants de Provence. Volen la creacio d'uns mijos de comunicacio (radio, prensa i televisio) en llengua provençal i al servici de la seua regio, la presencia de la senyera provençal en els edificis publics i la senyalisacio bilingüe frances-provençal. Reclamen tambe la proteccio de les seues festes, musica i jocs autoctons i per supost les seues tradicions taurines i ecuestres. Com podem vore les inquietuts provençals son molt similars a les valencianes.

Les exigencies que es fan des de les organisacions provençalistes no s'acaben en l'ambit cultural perque tambe treballen pel desenroll economic, comercial, industrial i sobre tot agrari de Provence, una de les principals regions productores agricoles de França.

Des d'el Institut d'Estudis Valencians recolzem a tots els ciutadans i organisacions provençals que lluiten per la conservacio de la seua cultura i els animem a continuar treballant pel desenroll economic i social de Provence.

 

La senyera i l'escut de Provence

 

L'escritor i Premi Nobel de lliteratura Frédéric Mistral

Podriem dir que la personalitat provençal mes coneguda es Frédreric Mistral, poeta naixcut en 1830 en Maillane (França). Mistral fundà el moviment conegut com a Félibrige que tractà de donar a la llengua provenzal la categoria lliteraria que es mereixia. En 1859 es publica la seua obra mes famosa, Mireio, un poema a on es narra la historia d'amor d'una jove provençal. Des de molt jove Mistral estigue rodejat d'intelectuals del nivell de Joseph Roumanille o Théodore Aubanel i es baix esta influencia quan s'implica en el renaiximent de la lliteratura provenzal; comença a partir de la mort de son pare en 1855 un treball llingüistic i lexicografic que culminarà en 1878 en l'edicio del diccionari provenzal-frances Tresor dou Felibridge. La popularitat de Mistral s'incrementà quan en 1864 el music Charles Gnoud, inspirat en els seus poemes, compongue l'opera Mireille.

Despres d'una prolifica obra lliteraria a on podem destacar ademes de Mireio (1859), Calendau (1867), Lis isclo d'or (1875), Nerto (1884),  La reino Jano (1890) o Lou pouemo dou rose (1867) li es concedit el premi Nobel de lliteratura en 1904, compartit en l'espanyol José Echegaray.