Jorge Juan i Santacilia

El 5 de giner de 1713 naixque en Novelda una de les personalitats mes importants per a la historia naval espanyola i mundial. Parlem de Jorge Juan i Santacilia, gran cientific, ingenyier, notable intelectual i destacat navegant al servici de l'armada espanyola del segle XVIII.

 

 

Retrat de Jorge Juan Santacilia per Rafael Tejeo en el Museo Naval de Madrit

 

Es facil escriure unes llinies d'est insigne mari valencià; no falten fets que contar i tots notables; viages, aventures i descobriments realment significatius en l'ambit de la ciencia i la tecnologia del moment que perfeccionaren la navegacio.

 


Els primers anys

Jorge Juan Santacilia naixque en una finca familiar coneguda com El fondonet actualment en el municipi de Novelda, i batejat quatre dies mes tart en la veïna localitat de Monforte del Cid. Als dos anys queda orfe i la de la seua educacio se fan carrec els seus tios, primer Antonio Juan i despres Cipriano Juan, Caballer de l'Orde de Malta. En eixa epoca la educacio en Espanya començava en l'estudi de gramatica i despres de passar pels jesuites d'Alacant se'n anira a Saragossa en l'objectiu de formar-se en eixa disciplina. Als dotze anys ingresa en l'Orde de Malta i als catorze ya li concedixen el titul de Comendador de Aliaga en Aragon. Este seria el primer dels tituls de Jorge Juan, despres vindrien molts mes entre els que destaquem: Embaixador del Rei en la Cort del Marroc, Cap d'Esquadra de la Real Armada, membre de l'Academia de San Fernando, de les academies de ciencies de Paris, Estocolmo i Berlin i de la Real Societat de Londres. Dificil sera que trobem a un atra personalitat en un curriculum paregut al nostre protagoniste. Aixina i tot, si profundisem en una miqueta en la seua biografia vorem que mereixia tots els reconeiximents que alcança en vida i tambe despres de la seua mort.

La formacio marina i cientifica de Jorge Juan

Sera per decisio de son tio Cipriano Juan Canicia, cavaller de la Orden de San Juan, que Jorge Juan viaja a Malta per a estar al servici de Antonio Manuel de Villena, gran maestre de la Orden de Malta. En esta illa estigue quatre anys embarcat realisant diverses campanyes contra els moros; la seua vinculacio al mar a partir d'eixe moment sera definitiva. Una volta torna a Espanya s'incorpora en 1730 a la Real Compañia de Guardias Marinas en San Fernando, Cadis, destacant-se com un gran estudiant en disciplines com el calcul d'estima, trigonometria, hidrografia o cartografia. No nomes es va evidenciar que era un bon mari si no tambe un gran cientific i ingenier, aplicant les tecniques mes novedoses en la construccio naval. En eixa epoca tambe destacà com a eminent diplomatic i politic participant en missions secretes en Anglaterra i en Marroc.

Els viages per America del Sur

Durant practicament tot el segle XVIII va sorgir en Europa i especialment en França un moviment intelectual i cientific que rebria el nom de Ilustracio o Segle de les Llums. En eixa epoca i per iniciativa de l'Academia de Ciencies de Paris s'organisà una expedicio cientifica franco-espanyola en l'objectiu de realisar la medicio del grau d'un arc de meridià baix la llinia de l'equador. En este treball es pretenia coneixer la verdadera forma de la Terra. Ademes d'estos estudis es volien fer atres estudis naturals, etnografics i cientifics. Per part francesa viajaren cientifics com Louis Godin, Charles Marie de la Condamine o Pierre Bouguer. Per part espanyola anaren Antonio de Ulloa i Jorge Juan que en eixe moment tenia nomes vint-i-un anys. Degut a la complexitat dels treballs a realisar- en orografies a sovint en desnivells de 5000 metros- el proyecte durà nou anys. Publicà  els resultats de les seues medicions en Observaciones Astronomicas y Physicas (...) en los Reynos del Peru (1748) i Disertacion Historica y Geografica sobre el Meridiano de Demarcacion entre los dominios de España y Portugal (1749) junt en Antonio de Ulloa.)
Atra obra remarcable de Jorge Juan i Antonio de Ulloa es Relacion Historica del viaje a la America Meridional (1748). Es una obra genial i mol completa a on s'aborden diverses descripcions geografiques, naturals, politiques i etnografiques de l'America meridional. A partir del treball encomanat pel Rei Felip V a Jorge Juan i Antonio de Ulloa, en tres tomos conseguixen una descripcio prou completa de l'America Hispana. A modo d'eixemple, en el capitul IV del tomo I, Del vecindario de Cartagena; su calidad, definicion de Castas, y su origen; Genio, y costumbres, es narra la personalitat i costums de la gent que viu en Cartagena. En la pagina 40 es pot llegir:

"Supuesta ya la noticia de la Ciudad de Cartagena en cuanto a sus edificios, y fábrica, es consiguiente pasar a darla particular de los habitadores que forman su vecindario. Este, pues, se divide en varias castas producidas de la union de Blancos, Negros, y Indios, de que por su orden habremos de tratar."

I en la pagina 42 del mateix capitul parla de les castes:

"Antes de llegar al grado, o Gerarquia de Quinterones, se ofrecen muchas intercadencias, que les embarazan el llegar a ella; porque entre el Mulato, i el Negro hay otra casta, que llaman Sambo, originada de la mezcla de alguno de estos dos con Indio, o entre si; y se distinguen tambien segun las castas, de donde fueron los padres: entre el Terceron, y Mulato; Quarteron, y Terceron, y asi en adelante son los hijos Tente en el Ayre, porque ni abanzan a salir, ni retroceden: Los hijos deQuarterones, o Quinterones, por la junta con Mulatos, o Tercerones, y lo mismo los de estos, y Negros tienen el nombre de Salto atrás; porque en lugar de adelantarse, a ser Blancos, han retrocedido, y se han acercado a la Casta de Negros. Tambien todas las mezclas desde Negro hasta Quinteron con Indio se denominan Sambo, deNegro, Mulato, Terceron, etc."

En la pagina 48 posa:

"Brilla en los naturales de Cartagena, sin excepcion de calidad, o jerarquia la virtud de la caridad tanto, que si no fuera por la mucha, que ejercitan con los europeos recien llegados, casi todos los van (como ellos dicen) a buscar fortuna, experimentarian alli la ultima estacion de su vida con la miseria, y enfermedades. Y porque este es asunto, que merece ser sabido, aunque son muy comunes sus noticias entre los que han estado en aquel pais, no omitire decir alguna cosa de el, que pueda servir de desengaño a los que deseosos de poseer mas riquezas, que las que gozan en sus patrias se imaginan, que las tienen conseguidas con transportarse a lasIndias."

En esta obra tambe es fan numeroses descripcions d'especies propies d'America del Sur. En la pagina 77, Capitul VII, En que se da noticia de los Animales, aves domesticas, silvestres y feroces que se crian en las campiñas, y Montes de Cartagena; y de las varias especies de Reptiles, y sabandijas ponzoñosas, propias de ellostambe del tomo I diu:

"La diversidad de aves, que se reconocen en aquella cálida Athmosphera, es tanta, que solo la admiracion puede expresarlo; la hermosura de sus plumages tan particular, que apenas habra voces, con que ponderarla; y la variedad de graznidos, y cantos tan grande, que confundidos los suaves, y apacibles con los asperos, y desagradables no dejan libertad al oido para que guste de los unos, o pueda distinguir la disonancia de los otros. Pero es cosa notable, y siempre digna de admirar en la naturaleza la igualdad, con que reparte sus dones entre sus criaturas, y obras; pues para no darlo todo a unas, dejando pobres a las otras, en aquellas donde el pincel retrato mas vivamente los colores, dejo el defecto de un molesto graznido para que quedase igual con la, que en su lugar gozase la perficcion de una musica melosa, y mereciese por esta la estimacion, a que no podia aspirar por aquella. El Guacamayo es una de las aves en quienes esto se comprueba: los vivos, y exquisitos colores, que viste, le hermosean tanto, que no hay artifice bastante a retratarlos. Su graznido es recio, y desapacible; circunstancia, que se nota igualmente en todas la aves de pico corvo, recio, y lengua gruesa, loros, cotorras, y periquitos. Todos estos vuelan en vandandas, y su ruido en el ayre se deja percibir a gran distancia."

En 1749 el Marques de l'Ensenada el va enviar a Londres per a coneixer les avançades tecniques de construccio naval dels anglesos; les seues naus eren considerablement superiors en quant a maniobrabilitat, llaugerea, velocitat i economia. Fins a tal punt va complir la seua missio que va contratar a ingeniers britanics per a treballar al servici de la marina espanyola.

En eixa epoca el seu prestigi es notable tant a nivell nacional com a nivell europeu. En 1752 el rei el nomena director de l'Academia de Guardamarines i publica en dos volums Examen maritimo, a on descriu la mecanica, maniobra i construccio del buc. Esta obra es fonamental en la comprensio teorica del funcionament de les naus.

A proposta de Jorge Juan i per orde del rei Carlos III es va començar la construccio en 1790 del Real Observatori de Madrit obra que no es finalisarà fins a principis del sigle XX.

Va morir en Madrid el 21 de juny de 1773 als sixanta anys d'edat.

Valencià
Genero divulgatiu: